Uutiset

16.5.2020

Juha Kaljonen (1954-2020) in memoriam

Huhtikuun lopulla meidät tavoitti järkyttävä suru-uutinen. Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry:n (ÅSK) kunniapuheenjohtaja, vuosina 2000-2007 seuramme puheenjohtajana toiminut Juha Kaljonen oli menehtynyt täysin yllättäen.

Juha tuli mukaan seuran toimintaan 1990-luvun loppupuolella, kun hänen Jane-tyttärensä aloitti kilpauintiharrastuksen ÅSK:ssa, jossa tuohon aikaan oli vain kourallinen uimareita. Juha perehtyi lajiin nopeasti ja kouluttautui ensin II-luokan, sittemmin I-luokan uintituomariksi. Puheenjohtajaksi Juha valittiin seuran ollessa haasteellisessa tilanteessa. Juha ei jäänyt tätä ihmettelemään, vaan ryhtyi tarmokkaasti kehittämään seuraa ja luomaan verkostoja sekä turkulaiseen että valtakunnalliseen uintimaailmaan. Seuran organisaatiota kehitettiin ja eri toimijoiden välistä työnjakoa selkeytettiin. Kurssitoimintaa monipuolistettiin ja Juhan puheenjohtaja-aikana seuran lisenssiuimareiden määrä nousikin vajaasta 40 uimarista yli sataan. Vaikka seuralla ei tuolloin ollut yhtään päätoimista työntekijää, toiminta oli kuitenkin hyvin ammattimaista.

Turkulaisessa uinnissa tapahtui paljon 2000-luvun alussa. Turussa oli tuohon aikaan vielä neljä uimaseuraa, jotka muodostivat yhdessä Turun Uinti ry:n, jonka yhteistyöryhmissä edistyneimmät uimarit harjoittelivat. ÅSK:n puheenjohtajan tehtävän ohella Juha ehti toimia myös Turun Uinnin puheenjohtajana yhden kaksivuotiskauden. Turun Uinti -yhteistyö johti v. 2005 kolmen uimaseuran yhtymiseen uudeksi seuraksi, Aurajoen Uinti ry:ksi, Juhan luotsaaman ÅSK:n jatkaessa itsenäisenä seurana. Tästä huolimatta Juha oli aina valmis yhteistyöhön muiden turkulaisten uintitoimijoiden kanssa, ja tämä myönteinen asenne seurojen väliseen yhteistyöhön Turussa on säilynyt käytäntönä edelleen. Juha oli mukana myös Turun seudun urheiluakatemian uinnin valmennustoiminnan valmistelussa.

Juhan aktiivisuus ja hyvä verkostoituminen toivat Turkuun monia uinnin arvokilpailuja, kuten Nuorten kesäkisat, Suomen mestaruuskilpailut, Mastersmestaruuskilpailut, Vammaisten avoimet Suomen mestaruuskilpailut sekä Uimaliiton 100-vuotisjuhlavuoden Rollot. Juha oli aktiivisesti mukana kaikkien näiden kilpailujen järjestämisessä, usein järjestelytoimikunnan vetäjänä. Myös Turku Super Games -kilpailut olivat Juhan puheenjohtajakaudella sen ajan mittapuun mukaan suuret, kansainväliset kilpailut, joiden toteuttamisessa Turun kaupungin tuki oli olennaisen tärkeää. Juha hoiti myös nämä yhteistyökuviot mallikkaasti. Niin ikään seuran vuosittain järjestämä hyväntekeväisyystapahtuma 24 h:n uinti kasvoi merkittäväksi tapahtumaksi Juhan kaudella, ja hän antoi alkusysäyksen ÅSK:n senioreiden kirjoittaman seuran 100-vuotishistoriikin syntymiseen.

Juhan puheenjohtajakauteen osuivat ÅSK:n 90-vuotisjuhlat, joiden järjestelyistä Juha vastasi. Vaikka Juha vetäytyi seuratoiminnasta puheenjohtajakautensa jälkeen ja ilmoitti osallistuvansa seuran 100-vuotisjuhliin ainoastaan kunniavieraan ominaisuudessa, saatiin hänet houkuteltua vielä ”reservistä” organisoimaan myös nämä juhlat. Juha oli aktiivinen toiminnan mies, jolla tapahtumien ja toiminnan organisointi oli verissä. Hän sai helposti myös muut mukaan erilaisiin tehtäviin oman esimerkkinsä ja hyvien vuorovaikutustaitojensa ansiosta. Hän oli säännöllisesi yhteydessä seuran valmentajien ja ohjaajien kanssa ja kuunteli heidän toiveitaan ja näkemyksiään. Juha osasi huomioida kulloisessakin tilanteessa kaikki mukanaolijat ja muisti myös kiittää.

Juhan merkitys ÅSK:n säilymiseen kehittyvänä ja elinvoimaisena uimaseurana on merkittävä. Suuri joukko Juhan kanssa toimineita ÅSKlaisia toimihenkilöitä, valmentajia ja uimareita vanhempineen muistellee Juhaa suurella lämmöllä. Vuosien varrelta löytyy lukemattomia mukavia muistoja yhdessä järjestetyistä kilpailuista ja tapahtumista, yhteisistä kilpailumatkoista, miellyttävästä yhteistyöstä ja yhteisten tavoitteiden saavuttamisen tuottamista ilon hetkistä. Juhaa lähimpänä jäävät kaipaamaan vaimo Anne sekä lapset Joe ja Jane perheineen.

Uutiset